Es Moll .

Es Moll .

Segueix-mos:
22 d'octubre del 2024

El pas de vianants: Ens ho hem de fer mirar.

Avui mateix, hi havia una ambulància aturada, obstruint el pas als cotxes perquè hi havia una senyora major amb mobilitat reduïda, pujant a l'ambulància per la porta corredissa del costat, ajudat pels tècnics de l'ambulància. idò que vos pensau?
Doncs quan la tècnic ha tancat la porta corredissa, el cotxe que estava esperant, ja ha hagut de donar un bon cop de gas, naturalment la tècnica s'ha assustat.  I no oblidem que, son els que ens ajuden amb moments crítics de la nostra salut
Mala educació i moments semblants hem viscut tots els vianants, a l'hora de creuar un pas de vianants, aquest cop de gas representa la friso, l'impaciència, el poc respecta cap al vianant i també l'empoderament que senten aquests conductors, quan tenen a les seves mans una màquina de 1.500 kilos.
Altres vegades, has de guaitar el cap amb por, quasi al mig del pas de vianants perquè hi ha un vehicle ben llarg, que ens lleva visibilitat .
A quants de vosaltres, no vos han passat cotxes fora aturar-se perquè no duien la velocitat adequada?
I en passejar acompanyats i has de aturar-te aquí on tens preferència, però, és clar, el meu cos, no pot competir contra la carrosseria del cotxe, perquè ve el cotxe a una velocitat on no puc sabre si s'aturarà, el conductor ens ha vist i ha de donar una frenada innecessària, provocant aquesta polsera dels pneumàtics, tan dolenta per als nostres pulmons, finalment s'atura justet a on comença el pas prioritari dels vianants, el mires i el veus que et dona pas, tu mateix ja t'has adonat que sortia d'un semàfor i ha donat una bona accelerada per després haver de frenar, però ell, no s'ha donat que ens hem hagut d'aturar per culpa seva, si hagués duit una velocitat adequada, hagués contribuït amb la fluidesa del vianant.
També entre molts altres casos, hi ha aquell que el cotxe calcula la velocitat per donar-te pas, però et passa ben darrere teu, que fins i tot sents sa correntada d'aire que ha provocat a ses teves cuixes, és ben clar que et sents incòmode, com a mínim. Quan xerram de pacificació del tràfic al nucli urbà, estam xerrant de moltes més coses que simplement, reduir la velocitat a dins la població urbana a 30 KM/H.
Estam molt d'acord amb totes les precaucions fetes per part del vianant,  totes són benvingudes, però no deixem d'exigir al conductor del vehicle la seva responsabilitat a contribuir amb la fluïdesa del vianant, amb la pacificació de la ciutat, en deixar de contaminar amb accelerades i frenades innecessàries que respirem directament en passar devora nostra, amb la reducció d'accidents al nucli urbà entre cotxes i vianants,  amb rebaixar el nivell d'estrès dels que ens agrada caminar per la ciutat.
De moment el vianant és molt agraït amb el conductor del cotxe, agraint que s'aturin al pas de vianants, altres demanant perdó (ho he vist amb molts de casos) o simplement donant pas al cotxe perquè es veu que haurà de donar una frenada, aquesta actitud humil contrasta molt amb la del conductor empoderat que es pensi que et fa un favor en donar-te pas, que no té paciència, que dona cops de gas o que llegint el seu llenguatge corporal veus que l'hi fas nosa.
Hem arribat a un punt, on amb bon Mallorquí, diríem...
Ens ho hem de fer mirar.

Autor: Daniel Quetglas
Responsable de Nova energia.