Homicidi a la mar. Article d'opinió de J. M. Vidal-Illanes (escriptor)
- 26 d'agost del 2024

Qui sigui navegant freqüent i conegui la mar sap que aquest és un element al qual cal respectar profundament. Un navegant necessita posseir un gran sentit de la responsabilitat i ha d'ensinistrar molt especialment les seves capacitats d'atenció, ha d'aprendre a llegir tots els senyals que envien el cel, els niguls, el vent, la superfície de l'aigua, qualsevol canvi en les condicions de navegació ha de ser anticipat: a la mar cal tenir els ulls ben oberts i respectar sempre el sentit comú i les regles de navegació i tenir visió directa de l'entorn —o amb elements auxiliars— per evitar col·lisions amb altres embarcacions o patir un accident nosaltres mateixos.
Malauradament, com vam poder sentir a una magnífica conferència de Francisco Cordoba, capità del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, que va tenir lloc el passat 6 d'agost a sa Colònia de Sant Jordi, no tothom que navega respecta les regles més essencials i, amb certa freqüència, veim que hi ha qui no està capacitat per governar una embarcació, tant si és una petita llanxa d'aquestes «sense titulació» —un despropòsit del qual haurem de parlar un altre dia—, com si es tracta del patró d'un iot de grans dimensions poc respectuós amb la seguretat a la mar.
Hem de recordar aquí que aquest estiu, en aigües de sa Colònia de Sant Jordi-Cap Salines, uns pescadors professionals varen salvar miraculosament la vida després de ser atropellats per un iot de grans dimensions, la barca, el Tomalu, va enfonsar-se i amb ella un mitjà de vida. El iot va continuar la seva singladura sense ni adonar-se'n inicialment de l'abordatge, però va reaccionar en sentir el fort cop i va fer mitja volta per rescatar els dos tripulants de la barca enfonsada. El patró del catamarà va ser inicialment detingut i es va obrir una investigació.
Per desgràcia, aquest fet s'ha repetit aquest passat divendres 23 d'agost, quan un iot amb pavelló alemany de vint metres d'eslora, una Riva 66 de nom La Luna, va destruir una petita embarcació amb tres tripulants que pescaven calamars a Cala Bona. El iot, en aquest cas, no va aturar, tot i que sens dubte hauria d'haver sentit el cop, i va fugir en direcció a la seva base, un amarrament a Porto Cristo. Aquí el resultat ha estat veritablement tràgic, ja que el jove de vint anys Guillem Comamala, conegut esportista i estudiant de matemàtiques, ha mort per les ferides causades, probablement, per la quilla i el motor del iot.
Ara ha transcendit que hores abans una embarcació auxiliar del iot La Luna —una potent Williams—va assetjar i abordar a Cala Agulla una altra petita auxiliar amb dos menors a bord, i davant la crida d'atenció feta pel progenitor d'aquests al·lots cap als tripulants del iot alemany, aquests demostraren un comportament erràtic, aparentment sota l'efecte de l'alcohol, com s'ha publicat en alguns mitjans.
La connexió d'aquests dos fets és especialment rellevant, el menyspreu davant les regles més essencials de comportament a la mar, la irresponsabilitat del patró i tripulants i la sensació d'impunitat que tenen algunes persones pel fet de ser riques —o policies, com en el cas de la pallissa a un taxista de setanta anys, també perpetrada per turistes alemanys ebris—, fa que alguns ens sentim desprotegits quan navegam per les nostres aigües amb les nostres modestes embarcacions, o quan practicam el piragüisme arran de costa respectant les distàncies i les regles de seguretat; precisament no fa gaire van ser unes motos d'aigua que assetjaren uns piragüistes en aigües de Menorca.
El cas de l'accident de Cala Bona no pot saldar-se sense responsabilitats. La gravetat dels fets implica que s'estigui practicant una investigació conjunta entre Salvament Marítim i el Grup d'Homicidis de la Guàrdia Civil, i que la suma de circumstàncies obligui a acusar els responsables de la mort del jove Guillem d'homicidi imprudent i d'omissió del deure de socors. Igualment, el gran nombre d'embarcacions de tota mena que solquen les nostres aigües obligarà a incrementar els mitjans de vigilància i de prevenció, comencen a ser excessivament freqüents els «accidents», en alguns casos amb conseqüències irreparables.
La indignació a les nostres malmeses illes no fa més que créixer. La sensació d'impunitat amb què arriben molts turistes de gatera, siguin rics o pobres, a hotels de s'Arenal o Magalluf, o en agroturismes o iots de luxe, no pot quedar al marge de la inacció de les nostres autoritats. En el cas de la mort del jove Guillem és imprescindible un càstig exemplar, com en el cas del taxista apallissat, o en desenes de casos de violència sexual —denunciats o no— que es viuen a certes zones turístiques. Som moltes les persones que no volem ser una colònia tercermundista de l'Europa rica, el prostíbul de la Mediterrània, la barra lliure de la desolació social.
Post següent
Presentació del llibre de poemes Teixits, d´Emmi Finozzi a Palma
- 26 d'agost del 2024